Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde dan je misschien denkt. Er zijn verschillende merken, verschillende types, verschillende prijzen en verschillende capaciteiten. Het is natuurlijk de bedoeling dat je een airco aanschaft die past in je budget en waar je de juiste prestaties van kunt verwachten. Daarnaast moet je ook kiezen voor iemand die je airco installeert en onderhoudt. De onderstaande tips kunnen je helpen bij het uitkiezen van de juiste airco voor jouw behoeften.
Tip 1: controleer de keurmerken
In Europa mogen volgens de wetgeving van de Europese Unie alleen nog airco’s met een warmtepomp worden verkocht. Dat heeft goede redenen, want deze zijn veel zuiniger en aanzienlijk beter voor het milieu. Een goede manier om te controleren of een airco aan alle wettelijke vereisten voldoet is door te zoeken naar keurmerken. Een airco met een keurmerk heeft daarnaast vaak ook een betere garantieregeling en is van aanzienlijk betere kwaliteit.
Tip 2: kies het juiste type airconditioner
Er worden een aantal typen airconditioner verkocht. Het grootste verschil is of deze mobiel zijn of vast. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt door waar de airco wordt gemonteerd.
- Vaste airconditioners: er zijn vaste airconditioners die je aan de muur hangt, in het raam of er zijn apparaten met een binnen- en een buitenunit. Deze laatste maken minder lawaai en zijn ook iets duurder. De installatie van deze airco’s heeft ook meer voeten in de aarde. De apparaten die je op het raam of aan de muur hangt zullen luidruchtiger zijn, maar goedkoper en gemakkelijker te installeren.
Tip 3: sluit een onderhoudscontract af
Via een onderhoudscontract zal een monteur elk jaar langskomen om je airco helemaal te controleren en schoon te maken. Eventueel wordt de koelstof opnieuw aangevuld, worden de filters vervangen en worden kleine reparaties uitgevoerd indien nodig. Voor een klein bedrag per jaar zal je dan veel langer van je airco gebruik kunnen maken en weet je dat deze altijd optimaal werkt.
Tip 4: extra functies
Airconditioners worden al lang niet meer gemaakt enkel en alleen om een ruimte te koelen. Apparaten met een warmtepomp hebben het voordeel dat ze ook als verwarming kunnen werken en daarbij een hele zuinige verwarming. Door warmte uit de lucht te gebruiken is er geen energie meer nodig om warmte op te wekken. Andere functies die airconditioners kunnen hebben is dat ze als ventilatiesysteem kunnen werken en ze kunnen de luchtvochtigheid op peil houden in je woning. Dit is voor mensen met astma, reuma, allergieën en artritis waarschijnlijk een heerlijke bijkomstigheid. Als je een airco gaat aanschaffen, vraag je dan af waar je deze voor nodig hebt. Zo loop je geen functionaliteiten mis waar je misschien wel iets aan had gehad.
Tip 5: kies de juiste capaciteit
Het is belangrijk dat je een airco uitkiest die de ruimte kan koelen of verwarmen waarvoor je deze in gedachten had. Een kleine ruimte heeft dan uiteraard ook een airco met een kleinere capaciteit nodig, dan een grote ruimte. Vraag dit altijd na bij de leverancier, want anders betaal je misschien te veel of heb je niets aan je apparaat. Hele grote ruimtes kun je beter uitrusten met een multi-split unit airconditioner. Dit is één buitenelement met daaraan verschillende binnen units. Zo kun je de temperatuur in je gehele woning altijd constant houden.
Veel gemaakte fouten
Wanneer je een airconditioner aan wilt schaffen, dan wil je natuurlijk dat deze goed werkt. Het is dus erg belangrijk dat deze van goede kwaliteit is en dat je hier lang mee kunt doen. In Nederland gebruiken we relatief weinig airconditioners, maar dit is eigenlijk jammer. Voor een relatief lage prijs heb je namelijk een apparaat dat je woning kan verwarmen, verkoelen, ventileren en de luchtvochtigheid kan controleren en dat hier nog nauwelijks energie voor gebruikt. Eén of meerdere airconditioners kunnen dus voor een beter comfort zorgen in huis, of het buiten nu onder het vriespunt is of het heeft de 30 graden Celsius bereikt. Hier lees je over de valkuilen en de veel gemaakte fouten waarmee je te maken krijgt als je een airconditioner gaat aanschaffen en gebruiken.
Geld besparen op een airconditioner
Er zijn goedkope airconditioners aanwezig, vooral op de tweedehands markt en de markt buiten Europa. Er zijn echter Europese richtlijnen aanwezig over airconditioners en daarin staat dat ze niet meer zonder warmtepomp mogen worden verkocht. Hierdoor zijn de apparaten bij ons duurder, maar de warmtepomp zorgt ervoor dat ze ook nauwelijks energie verbruiken. Dat komt doordat warmtepompen de warmte uit de lucht gebruiken om de gewenste temperatuur te bereiken en geen energie uit je stopcontact. Dit is aanzienlijk energiezuiniger en het is daarbij dus veel beter voor het milieu. Warmtepompen werken als koelkasten en kunnen zowel koude als warme lucht produceren. Investeer daarom altijd in een airco met een warmtepomp. Je zal er veel plezier van hebben en veel minder energie moeten betalen.
Zet de airco niet te laag
Veel mensen zetten de airco op een lagere temperatuur dan nodig. Vooral met warm weer heeft dit erg weinig zin. De airco moet dan veel te hard werken en zal deze temperatuur binnen niet kunnen realiseren. Daardoor slaat de thermostaat constant aan. Wat het beste is om te doen, is de airco instellen op de hoogst mogelijke behaaglijke temperatuur, bijvoorbeeld 21 graden. Het apparaat zal deze temperatuur bereiken waarna de airco uit kan. Hij zal weer aanslaan zo gauw de temperatuur weer hoger wordt dan 21 graden. Op die manier is het binnen altijd behaaglijk en is de temperatuur constant.
Een airco heeft geen onderhoud nodig
Om de beste resultaten te bereiken moet je airconditioner jaarlijks worden onderhouden door een gecertificeerde vakinstallateur. Deze kan je worden aangeleverd door het bedrijf dat de airco heeft geproduceerd, maar je kunt deze zelf ook vinden. Als je de airconditioner elke dag gebruikt moet je zelf elke 3 maanden het filter controleren en eventueel uitwassen of uitzuigen met een stofzuiger. Bij de instructies zal dit duidelijk aangegeven staan. Ga bij twijfel niet zelf met je airco aan de gang, maar schakel een monteur in. Werken aan koelmiddel mag namelijk alleen door iemand gedaan worden die hier de juiste certificeringen voor heeft.
Een airconditioner heeft maar een korte levensduur
In tegendeel. Je kunt met een goede unit zeker 15 jaar doen. Mits je deze goed onderhoudt natuurlijk. Gebruik je de airconditioning erg veel en voer je geen onderhoud uit, dan zal de levensduur aanzienlijk korter worden. Daarnaast vervalt je garantie dan. Het is dus altijd verstandig om het onderhoud van de airco goed bij te houden.
De ramen en deuren kunnen openblijven als de airconditioner aan is
Theoretisch klopt dit. Je kunt in principe nog steeds een raampje openzetten als je ook de airconditioner aan hebt staan. Het probleem is echter dat de airconditioner dan veel harder moet werken. Als het warm is buiten zal een open raam de temperatuur binnen sneller doen stijgen. Is het koud buiten, dan zal een open raam de temperatuur binnen verlagen. Hierdoor is het lastig voor de airconditioner om een stabiele temperatuur te handhaven. Voor de meest efficiënte en constante verwarming of koeling, laat je de ramen en deuren dus het beste dicht.
Een airconditioner kan alleen een warme ruimte koelen
Niets is minder waar. Airconditioners hebben vele functies. Ja, een belangrijke functie is om de ruimte te koelen als het buiten warm is. Maar je kunt een airconditioner in de winter ook gebruiken om de lucht te verwarmen. Daarnaast kan een airco helpen de luchtcirculatie binnenshuis te verbeteren. Dit is handig, vooral als je veel problemen hebt met ventilatie. En ben jij gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid? Dan kun je deze met een airconditioner stabiliseren. Voor mensen met allergieën, astma, artritis en reuma kan een airconditioner dus echt een uitkomst bieden.
Vooroordelen airco’s
Wanneer je eraan denkt om een airconditioner te kopen, dan zal je waarschijnlijk eerst zelf proberen informatie in te winnen. Je komt dan op het internet veel artikelen tegen waarin ook veel wordt uitgelegd. Ook al is het goed om je in te lezen, er staat op het internet ook veel informatie die eigenlijk niet terecht is. Hier worden de vooroordelen die bestaan over airco’s behandeld en toegelicht.
- Koelen: Altijd een optimaal binnenklimaat in uw woon- of werkruimte. U kunt het systeem geheel naar eigen wens instellen.
- Verwarmen: Uw systeem zorgt niet alleen voor een prettige atmosfeer in de zomer, maar is ook in staat de ruimte te verwarmen de winter.
Onze Hisense Energy Pro heeft A+++ energielabel bij koelen en verwarmen.
Energiezuinig verwarmen met de airconditioning: 1m3 aardgas is te vergelijken met 10 kW elektriciteit. Met een A+++ label ben je veel energiezuiniger dan met een c.v. ketel.
Een airconditioner maakt veel lawaai
Uiteraard maken airco’s geluid, maar dit is al lang niet meer zo erg als het wel geweest is. Tegenwoordig zijn de apparaten bijzonder stil, vooral als je voor een exemplaar met een buitenunit kiest. Je kunt dit gemakkelijk controleren, door in de technische details te zoeken naar het geluidsniveau. Dit wordt uitgedrukt in decibel. Je zal zien dat het aantal decibel van nieuwe en kwalitatieve airconditioners te verwaarlozen is.
Een airconditioner kan verkoudheid en andere ziektes veroorzaken
In tegenstelling van wat er veel beweerd wordt kan een airconditioner je niet ziek maken. Dit komt van een bacterie of een virus en niet van een airconditioner unit. Wat je wel ziek kan maken is als je de airconditioner te laag zet. Het verschil tussen de buiten- en de binnentemperatuur is dan te groot waardoor er te veel luchtbeweging ontstaat. Hierdoor kunnen ziektekiemen zich beter verplaatsen. Het is daarom niet verstandig om een groter verschil dan 5 graden met buiten te hanteren.
Belangrijk: Let wel op want als je de filters niet schoonmaakt op tijd dan kun je wel degelijk ziek worden. De virus ontstaat dus niet via de airco maar wordt opgevangen door filters.
Een airconditioner gebruik je alleen in de zomer
Het is waar dat airconditioners, vooral in de auto, voornamelijk worden gebruikt om lucht te koelen. En dit kan in de zomer een zeer welkome functie zijn. Er zijn echter nog een aantal andere redenen waarom je een airconditioner kunt aanschaffen. Omdat deze namelijk zijn voorzien van een warmtepomp kunnen ze in de winter functioneren als verwarming en aangezien de warmte uit de lucht wordt gebruikt hebben ze hier nauwelijks nog energie voor nodig. Een andere functie van airconditioners is dat ze de lucht binnen ventileren. Dit kan je van problemen met condensatie en vocht afhelpen. Als laatste kun je airconditioners kopen die ook de luchtvochtigheid reguleren. Dit is weer ideaal als je te maken hebt met condens in huis, maar ook mensen met artritis, reuma, allergieën en astma zullen hier veel baat bij hebben. Een airconditioner kun je dus in principe het hele jaar door gebruiken.
Een airconditioner is lelijk en neemt te veel plaats in
Oude airconditioners hebben het imago groot te zijn en dus veel plek in te nemen. Daarnaast waren ze voorheen ook niet altijd even mooi om aan te zien. Vandaag de dag is dit echter enorm veranderd. Moderne airconditioners zijn kleiner en krachtiger. Je kunt ze aan de muur hangen of in het raam en ze nemen nauwelijks nog plek in beslag. Wat betreft het design kun je nu ook designer airconditioners kopen die bijvoorbeeld passen in een industrieel interieur. Je betaalt hier meer voor, maar je zal er op esthetisch vlak veel aan hebben. Ook standaard airconditioners zijn al lang niet lelijk meer en zijn slank, modern en stijlvol ontworpen. Het oog wil natuurlijk ook wat.
Bij het installeren van de airco moet er worden gesloopt
Het installeren van een airco is erg simpel. Koop je een airco die aan de muur moet hangen en die ook een buitenunit heeft, dan zal je dit moeten laten doen. De buitenunit wordt dan buiten aan de muur gehangen of op de grond/het dak gezet en de binnenunit wordt binnen gemonteerd. Er zal een klein gat gemaakt moeten worden waardoor de buizen worden geleid. Dit wordt uiteraard allemaal netjes weggewerkt. Behalve dit komt er weinig anders kijken bij het installeren van een airconditioner. In het ergste geval zal dit een halve dag duren.
Airco verspreidt Legionella
Als laatste is er een gerucht dat de ronde gaat dat airconditioners de Legionellabacterie kunnen verspreiden. Hier is echter weinig van waar. Allereerst kan de bacterie alleen overleven in water dat verneveld wordt en in Europa worden deze systemen niet meer verkocht. Een tweede punt is dat de Legionellabacterie alleen kan overleven in water met een temperatuur van tussen de 30 en de 50 graden Celsius. De enige plek waar dit voor kan komen rondom een airconditioner is in de condensbak. Daarom wordt deze bak altijd afwaterend geplaatst, zodat dit direct het riool in stroomt en nooit de kans krijgt om op te warmen. Met een airconditioner is de kans op besmetting met Legionella dus nagenoeg nihil.